Om udstillingen

Denne lille udstilling skal primært føles og lyttes til. Udstillingen består af historiske og nutidige kommunikationsmidler anvendt af mennesker med blindhed og nedsat syn. Uhørt for en museumsudstilling, må du gerne røre ved genstandene. I 2022 er der tilføjet en VR-oplevelse til udstillingen, som viser, hvordan det er at leve med øjensygdomme, farveblindhed og synsforstyrrelser. Nu kan du selv prøve at være farveblind, hallucinere og blive klogere på, hvordan øjet fungerer i en ny VR-film, der hedder ”Øjet der ser”.

Vigtigt sanseorgan
85 procent af vores sanseindtryk kommer fra øjnene, og dine øjne er i stand til at behandle mere end 36.000 stykker information i timen. Men disse synsindtryk kan blive forandret af sygdomme og andre tilstande i øjet som fx grøn stær og farveblindhed.

VR stimulerer sanserne
VR kan aktivere sanser og følelser på en helt anden måde end andre medier og netop det ville vi gerne gøre brug af her. Vores ønske var, at lave en film, der giver publikum mulighed for at se verden gennem andres øjne og på den måde mærke på egen krop, hvad et synshandikap er. Filmen tager publikum på en tur igennem forskellige synsindtryk – forhåbentligt går man derfra med en fascination af, hvor fantastisk øjet er og med en større forståelse for mennesker med et synshandikap.

Presse

Pressekontakt
Julie W. Tovgaard, Digital kurator

51895258

Om samlingen

Den blindehistoriske samling belyser den kultur- og socialhistoriske udvikling af forsorgen for blinde og svagsynede i Danmark, fra filantropiens tidsalder i begyndelsen af 1800-tallet og frem til den altomfattende velfærdsstat i slutningen af det tyvende århundrede.

Samlingen indeholder en stor mængde genstande, billeder og bøger i både punkt-, relief- og moonskrift. Samlingen må regnes for en af de bedst registrerede blindehistoriske samlinger i verden; og er uden sidestykke den bedst tilgængelige.

Læs mere

Om Øjet der ser – Virtual Reality

I juli 2021 blev Medicinsk Museion udvalgt til at medvirke i et projekt kaldet Digitraining. Medicinsk Museion var blevet udvalgt som ét ud af tre museer til at modtage undervisning, coaching og til sidst udarbejdelse af en VR oplevelse.

VR oplevelsen blev udviklet i samarbejde med det danske firma Khora, som er et virtual og augmented reality produktionsstudie basseret i København.

Projektet “Digitraining” er et kursus og uddannelse til udvalgte museumsansatte i Europa, som arbejder med digital kommunikation.

Filmen er produceret af Khora i samarbejde med Medicinsk Museion. Filmen er støttet af Creative Europe. Tak for faglig sparring til Øjenforeningen, ved øjenlæge og formand Carsten Edmund og direktør Marijke Vittrup.

Læs mere her: 
Virtual Reality på Medicinsk Museion
Digitale eksperimenter

Billeder fra I blinde

Her kan du se billeder fra den blindehistoriske samling og udstillingen I blinde.

Stills fra VR-filmen

Filmen viser, hvordan det opleves at have forskellige typer farveblindhed og andre øjensygdomme, der påvirker dag- eller nattesyn eller skaber visuelle hallucinationer.