Bliver kvindekroppen diskrimineret i sundhedssystemet? Når læger lærer om kroppen og dens funktioner, sker det primært på baggrund af viden om mandekroppen, selvom nyere forskning viser, at kvindekroppen adskiller sig helt ned til vævs- og celleniveau. Det har konsekvenser for diagnoser og behandlinger – fx har kvinder 50% større sandsynlighed for at blive fejldiagnosticeret efter et hjerteanfald, og i gennemsnit tager det 8-10 år at blive diagnosticeret med sygdommen endometriose, selvom sygdommen er så almindelig, at den menes at ramme 1 ud af 10 kvinder. Men hvorfor tager forskning i sygdomme og deres behandling udgangspunkt i mandekroppen? Hvilke konsekvenser har det for den kvindelige halvdel af jordens befolkning? Og hvordan kan vi rette op på denne systematiske forskel?
Aftenen begynder med hækling guidet af Rose Svane, der præsenterer mønster og kreative fortolkninger af livmoderen. Når alle er godt i gang med at hækle, vil Isabella Jarsmer give os et indblik i sin forskning inden for menstruationsblod og kvindesygdomme. Hun vil også tale om de strukturelle forskelle i forskning i kvindesygdomme.
Aftenen er både for dig, der aldrig har prøvet at hækle før, og for dig, der kan det i forvejen, men synes det er hyggeligt at lave håndarbejde i selskab med andre. Sammen skaber vi en nærværende og lærerig aften med fællesskab om hækleriet.
Billetprisen er inklusiv:
– 2½ timers workshop
– Materialer
– Et glas vin/sodavand og snacks
– En hyggelig aften med andre, hvor der både er plads til snak og ro til fordybelse
Om Rose Svane
Rose Svane er hækledesigner og forfatter til flere bøger om hækling. Senest har hun udgivet bogen Rose Svanes hæklekunst. Gennem sans for detaljer og farvevalg skaber Rose spændende, legende designs, der bringer nyt liv til det gamle håndværk. Ud over at skrive bøger afholder Rose Svane workshops og talks.
Om Isabella Jarsmer
Isabella Jarsmer har forsket i menstruationsblod ved Københavns Universitet, og påbegynder i år en ph.d på Aarhus Universitet, hvor hun skal forske i immunceller i æggestokkræft. Allerede på sin kandidatuddannelse arbejdede Isabella med at undersøge menstruationsblod, et projekt der udspringer af hendes egen erfaring som bærer af genmutationen BRCA1, der giver høj risiko for bryst- og æggestokkræft.
Om arrangementet
I efteråret sætter Medicinsk Museion fokus på håndarbejde og dets positive indflydelse på mental sundhed og trivsel. Gennem spændende arrangementer om krop og sind, udforsker vi håndarbejdet og dets bidrag til menneskets sundhed og velvære.
Om Appendix
I Appendix-rummet inviterer vi forskere, kunstnere, patienter, studerende, erhvervsfolk og alle andre interesserede indenfor til inspirerende snakke og involverende aktiviteter. Sammen udfordrer og udforsker vi menneskers sygdom og sundhed — og alt det ind imellem.