Medicinsk Museion x Politiken:
Videnskabsfestival 2024
Optakt til Nobel – får vi en ny Niels Bohr?
Kom med når Politiken og Medicinsk Museion endnu engang åbner dørene til en eftermiddag i videnskabens tegn. Som optakt til Nobelstiftelsen annoncering af dette års modtagere af Nobelpriserne har vi inviteret DNA-forsker Eske Willerslev, lektor Kristian Hvidtfelt Nielsen, stamcelleforsker Agnete Kirkeby og lektor Henrik Munch Roager på scenen, for at fortælle om deres banebrydende forskningsområder.
Glæd dig til en dag med ahaoplevelser i Medicinsk Museions historiske omgivelser med Politikens videnskabsredaktør, Lasse Foghsgaard, som vært i selskab med Politikens madredaktør Mette Mølbak og videnskabsredaktør for Sciencenews.dk, Morten Busch.
Program
Danmarks ‘nobeller’
Vidste du, at Danmark har ti videnskabelige nobelprismodtagere? Hvem var de, og hvad forskede de i? Det kan du blive klogere på, når forfatter til bogen ‘Nobelprisen går til…’ og lektor på Aarhus Universitet, Kristian Hvidtfelt Nielsen taler med Politikens Videnskabsredaktør, Lasse Foghsgaard, om danske nobelprismodtagere. Og har vi mon nogle nye kandidater på vej?
Stamceller er det nye sort
Engang talte vi meget om det. Så talte vi mindre om det. Og nu skal vi tale om det igen, fordi undersøgelser viser, at avanceret forskning i stamcelleteknologi åbner nye døre for behandling af sygdomme. Det har kastet et nyt lys på stamcelleforskning og dens banebrydende behandlingsformer, der er en Nobelpris værdig. Ph.D. i stamcellebiologi ved Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Medicine, reNEW og Københavns Universitet, Agnete Kirkeby, er en af de fremtrædende forskere inden for regenerativ medicin i både Danmark og Sverige, og hun taler med Lasse Foghsgaard om anvendelsen af stamceller til behandling af sygdom.
Eske Willerslev vil bruge gammelt DNA mod klimaudfordringer
Eske Willerslev kræver næppe nogen introduktion, men det gør DNA-forskerens nye projekt, der går ud på at skabe klimavenlige afgrøder ved at udforske fortiden. Bliv klogere på projekt AEGIS, når Eske Willerslev taler med Morten Busch, videnskabsredaktør for Sciencenews.dk, om at designe afgrøder til fremtidens klimaforhold.
Pizza eller grøn grød?
Du bliver hvad du spiser. Den sætning har været børnelærdom i mange år. Men takket være banebrydende forskning i menneskers tarmbakterier ved vi nu mere om, hvorfor det er sådan. Det handler nemlig om de ca. 50.000 milliarder tarmbakterier, der sammen med virus og svampe udgør det vi kalder mikrobiomet, og som har en stor betydning for vores helbred. Lever du af middelhavskost og grøn grød eller pizza og cola, har det direkte indflydelse på dit mikrobiom. Mød Henrik Munch Roager, lektor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet i samtale med Politikens madredaktør Mette Mølbak, der netop har udgivet bogen ’Professorens grønne energigrød’ med professor Oluf Borbye Pedersen. Sammen vil de kaste lys over vores forunderlige mikrobiom, og hvorfor du bliver, hvad du spiser.
Praktisk info:
- Lørdag 28. september kl. 13.00-17.00, museet åbner kl. 12.00.
- Medicinsk Museion, Bredgade 62, 1260 København
- Pluspris: 120 kr.
- Studiepris (mod fremvisning af gyldigt studiekort): 120 kr.
- Ansatte ved Københavns Universitet: 120 kr.
- Pris uden abonnement 195 kr.
- Billetgebyr 10 kr. pr. Billet
*prisen inkluderer adgang til museet + kaffe og kage i pausen
Fotos: Christian Falck Wolff