Lithium er sølv-hvidt og så blødt, at det kan skæres med en kniv. Det var et af de tre grundstoffer, der blev skabt under Big Bang, men blev først opdaget i 1817. Det fik navnet lithium efter det græske ord “lithos”, som betyder “sten” – ironisk nok, når det nu er så let, at det kan flyde på vand.
Kom til en særlig aften hvor vi skruer ned for lys og tempo men op for lyd og stemning i Medicinsk Museions smukke auditorium fra 1787. Sammen med Radiobiografen byder vi på en aften med Rakkerpaks prisnominerede podcast ’Periodisk’ og en premiere på Lektor Adam Bencards forelæsning om grundstof nr. 3: Lithium.
Litium har en fascinerende historie som behandlingsmiddel i psykiatrien, der strækker sig helt tilbage til midten af 1800-tallet. Grundstoffet har været ingrediens i mirakelkurvand og populære nerve-tonics og blev senere et afgørende middel i udviklingen af den biologiske psykiatri og moderne psykofarmaka. Det er en historie, der både rummer håb og mirakler men også tilbageskridt og bivirkninger.
Efter lyttebiograf og foredrag er museets udstillinger åbne frem til kl. 21.
Rakkerpaks podcastserie ’Periodisk’ er en tour de chambre gennem det periodiske systems 118 grundstoffer, hvor hvert afsnit er dedikeret til ét grundstofs unikke egenskaber og form og fascinerende fortællinger om dets betydning for vores fortid, nutid og fremtid.
Adam Bencard er lektor i medicinsk humaniora på Medicinsk Museion og gruppeleder på The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research. Han arbejder med akademisk forskning inden for emner som medicinsk humaniora, museologi og medicinhistorie og har en aktiv praksis som udstillingskurator.
Periodisk er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Foto af Christian Falck Wolff