Håb eller hype – fantastiske forhåbninger til medicinske opdagelser
Hvilken rolle spiller håbet i sygdomsforløb, hvor fremtidsudsigterne er dårlige? Når medicinsk forskning bringer gennembrud, ny viden og opdagelser med sig, bliver det ofte ledsaget af stor optimisme. Det skaber håb om nye muligheder for helbredelse af ellers uhelbredelige sygdomme. Men det er langt fra alle disse forventninger, der kan indfries, og nogle gange forvandles håbet til urealistisk hype. Så hvordan kan forskere, læger og patienter holde fast i håbet uden at give afkald på realiteterne?
Denne aften vil tre fagfolk give deres perspektiv på håb og hype i biomedicinsk forskning og behandling. Hør Adam Bencard, lektor på Medicinsk Museion, fortælle, hvordan håb og hype gennem historien har ledsaget den biomedicinske forskning. Psykolog og postdoc Tine Friis fra Medicinsk Museion giver et indblik i sin forskning i brugen af stamceller til behandling af i patienter med Parkinsons sygdom – og de forhåbninger der følger med. Sidst inviterer Morten Blinkenberg, overlæge på Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet, publikum med ind i konsultationen, når han deler sine erfaringer med behandling af håbefulde patienter med multiple sclerose.
For hvordan kan forskere, læger og patienter håndtere håb i udviklingen af nye behandlinger? Kan patienter få for meget håb? Og hvad sker der, når lægen slukker håbet for lindring og bedring som nye behandlinger alligevel ikke kan opfylde?
Eventet afholdes på engelsk.