Aftenkonsultation: Magiske svampe helbreder  

7. maj, 2025, 19:00

Billetter kan købes fra 25. februar kl. 10.00.
Denne Aftenkonsultation handler om magiske svampes potentielle terapeutiske egenskaber og om, hvad der sker i hjernen, når den udsættes for psykedelika.

Billetter kan købes fra 25. februar kl. 10.00
  • Billetter kan købes fra 25. februar kl. 10.00.
  • En Hypokonder-billet giver adgang til alle tre Aftenkonsultationer med helende rabat. Køb Hypokonder-billet ved at klikke her.
  • Efter foredragene byder vi på et glas bobler (inkluderet i billetten), og museets udstillinger er åbne til kl. 21.00.

Små, lysebrune svampe pibler frem på engen og gemmer på nærmest magiske egenskaber. Naturen gør dig høj. De magiske svampes psykedeliske egenskaber har været kendt i årtusinder. Inden for de senere år er forskning i den syntetiserede udgave af deres aktive psykedeliske stof psilocybin intensiveret.

Hvad sker der, når hjernen er på svampe? Gitte Moos Knudsen er overlæge og professor ved Rigshospitalet og Københavns Universitet. Ved hjælp af hjernescanninger undersøger hun, hvordan psilocybin påvirker forskellige receptorer i hjernen og hjernebølgernes bevægelser. Hun leder den neurobiologiske forskningsgruppe, som var de første herhjemme til at undersøge, hvordan psykedelika virker i hjernen. Samme forskningsgruppe viste som de første i verden, at man kan måle psykedelikas binding til bestemte receptorer i hjernen – og at det hænger tæt sammen med den psykedeliske oplevelse. Gitte Moos Knudsen vil denne aften fortælle om den nyeste forskning på området. Vi skal blandt andet høre om, hvordan psykedelika har forebyggende effekt på anfald af Horton hovedpine, og hvordan hjernens indre netværk til dels opløses under den psykedeliske oplevelse. Og så er spørgsmålet: Hvad skal der til, før stofferne kan blive godkendte lægemidler til behandling af forskellige hjernesygdomme?

Dea Siggaard Steenbæk er lektor i psykologi og grundlægger og leder af Københavns Universitetsklinik for Psykedelisk Forskning (NOESIS). Hun har forsket i psykedelika de sidste ti år, og på klinikken undersøger man psilocybins potentielle terapeutiske egenskaber. Internationale og danske studier viser lovende resultater for behandling af forskellige psykiatriske og neurologiske lidelser som fx depression, angst og alkoholafhængighed. Til denne Aftenkonsultation vil Dea Siggaard Steenbæk give en introduktion til psykedelikabehandling, og hvilke potentialer de magiske svampes indhold byder på. Hvordan foregår behandlingen, hvordan reagerer patienterne og hvad er næste skridt i udforskningen af fremtidens psykedelikabehandling?

Efter foredragene byder vi på et glas bobler, og museets udstillinger er åbne til kl. 21.00.

Foredragsholdere:
Gitte Moos Knudsen, overlæge og neurolog ved Rigshospitalet og Københavns Universitet, og leder af forskningsprojektet BrainDrugs
Dea Siggaard Steenbæk, lektor i psykologi og grundlægger og leder af Københavns Universitetsklinik for Psykedelisk Forskning (NOESIS)


Aftenkonsultationer på Medicinsk Museion
Når knopperne på træerne springer ud, og blomster pibler frem, byder Medicinsk Museion forårssolen velkommen med ny sæson Aftenkonsultationer. Denne gang er temaet natur som medicin. Vi giver en Vitamin N-indsprøjtning med en foredragsrække om naturterapi, medicinplanter og psykedeliske svampe. Kom og hør mere om, hvordan naturens skatkammer kan hele, behandle og styrke vores sundhed.

Læs om alle tre Aftenkonsultationer her.

Aftenkonsultationerne på Medicinsk Museion er en foredragsrække, hvor fagfolk og forskere undersøger og tager pulsen på sundhedsvidenskabens fortid, nutid og fremtid. Aftenkonsultationer anbefales til uhelbredeligt nysgerrige, der søger smitstof til eftertanke.

Aftenkonsultationerne foregår i auditoriet fra 1787, der oprindeligt blev bygget som det Kongelige Kirurgiske Akademi. Efter konsultationen anbefales det at tage et glas bobler og en spadseretur rundt i museets udstillinger.

Husk at en hypokonderbillet til alle tre arrangementer kan købes med en helende rabat.