Aftenkonsultation: Fra plante til patient

20. marts, 2025, 19:00

Billetter kan købes fra 25. februar kl. 10.00.
Denne Aftenkonsultation handler om anvendelsen af planter som medicin op gennem historien og om, hvordan planter og mikroorganismer fortsat udgør en afgørende ressource i udvikling af moderne medicin.

Billetsalg starter 25. februar kl. 10
  • Billetter kan købes fra 25. februar kl. 10.00.
  • En Hypokonder-billet giver adgang til alle tre Aftenkonsultationer med helende rabat. Køb Hypokonder-billet ved at klikke her.
  • Efter foredragene byder vi på et glas bobler (inkluderet i billetten), og museets udstillinger er åbne til kl. 21.00.


Medicinen vokser i naturen. I tusindvis af år har planter nemlig været anvendt til at behandle mennesker. Nogle tror, at brugen af planter og naturlægemidler hører til forrige århundreder. Men en stor del af den medicin, vi bruger i dag, tager udgangspunkt i planter. 

”At bruge planter til medicin, med alt hvad dertil hører af viden, tro, håb, lidelse, liv og død, er nok den mest intime måde, man kan interagere med naturen på.” Ordene er etnobotaniker, Jens Soelbergs, og denne aften vil han øse ud af sin enorme viden om planters medicinske anvendelse gennem tiden. Vi skal høre om nogle af de overvældende mange plantearter, såvel vilde som kultiverede, hjemmehørende som eksotiske, som har været brugt til lægemidler de sidste 400 år.

Naturen er en stor inspirationskilde til udvikling af lægemidler. For eksempel stammer næsten halvdelen af lægemidler til behandling af cancer direkte eller via inspiration fra naturen. Og en del af disse stammer direkte fra planter. Professor Lars Porskjær Christensen er aftenens anden taler. Han er kemiker, og har de sidste 30 år blandt andet forsket i, hvordan plantestoffer kan bruges til udvikling af medicin til forebyggelse og behandling af en lang række sygdomme, herunder især cancer, inflammation og type 2 diabetes. Vi skal blandt andet høre om, hvordan rødkløver kan bruges til at behandle hormonelle gener i overgangsalderen og om, hvorfor plantestoffer har en effekt på cancerceller. Men hvordan finder man frem til de plantestoffer, der har en effekt mod en specifik sygdom og hvordan kan man udnytte denne viden til at udvikle nye lægemidler?

Efter foredragene byder vi på et glas bobler, og museets udstillinger er åbne til kl. 21.00.

Foredragsholdere:
Jens Soelberg, PhD, etnobotaniker og samlingsmedarbejder på Statens Naturhistoriske Museum
Lars Porskjær Christensen, Cand. scient., lic. scient., professor, Institutleder på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, SDU


Aftenkonsultationer på Medicinsk Museion
Når knopperne på træerne springer ud, og blomster pibler frem, byder Medicinsk Museion forårssolen velkommen med ny sæson Aftenkonsultationer. Denne gang er temaet natur som medicin. Vi giver en Vitamin N-indsprøjtning med en foredragsrække om naturterapi, medicinplanter og psykedeliske svampe. Kom og hør mere om, hvordan naturens skatkammer kan hele, behandle og styrke vores sundhed.

Læs om alle tre Aftenkonsultationer her. 

Aftenkonsultationerne på Medicinsk Museion er en foredragsrække, hvor fagfolk og forskere undersøger og tager pulsen på sundhedsvidenskabens fortid, nutid og fremtid. Aftenkonsultationer anbefales til uhelbredeligt nysgerrige, der søger smitstof til eftertanke.

Aftenkonsultationerne foregår i auditoriet fra 1787, der oprindeligt blev bygget som det Kongelige Kirurgiske Akademi. Efter konsultationen anbefales det at tage et glas bobler og en spadseretur rundt i museets udstillinger.

Husk at en hypokonderbillet til alle tre arrangementer kan købes med en helende rabat.