En sommeraften i 1977 skrev 28-årige Ninna Arbo historie. Uden at vide det. Som den angiveligt første kvinde i verden inseminerede hun sig selv – på en bænk bag Helligåndskirken i København. Sådan skriver professor emerita i komparative kulturstudier Birgitte Possing i sin nyeste bog Mod Sædvane. Sæsonens første Aftenkonsultation handler om fertilitet, og Birgitte Possing vil fortælle om verdens første inseminationer, sæd fra anonyme donorer, tvivlsomme fremgangsmetoder og den begyndende debat om retten til at skabe liv.
Op gennem 1980’erne og 1990’erne handlede fertilitetsbehandling om kampen for lesbiskes ret til at få børn. I dag er fertilitet også blevet et spørgsmål om sløve sædceller, hormonforstyrrende stoffer, sygdomme, miljøpåvirkninger og mange andre faktorer. I Danmark kommer næsten hvert 10. barn til verden ved hjælp af behandling. Henriette Svarre Nielsen er professor i gynækologi og obstetrik og forsker i gentagne graviditetstab, infertilitet og reproduktionssygdomme. Til denne aftenkonsultation vil hun fortælle om de nutidige problemer med fertilitet. Hvorfor kæmper så mange med fertiliteten? Hvordan behandler vi fertilitetsudfordringer? Og hvad viser den nyeste forskning på området?
Foredragsholdere:
Birgitte Possing, professor emerita, dr.phil. og forfatter
Henriette Svarre Nielsen, overlæge på Hvidovre Hospital og professor på Københavns Universitet
Praktisk info
15. marts kl. 19.00 – 21.00
Medicinsk Museion, Bredgade 62
Aftenkonsultationer på Medicinsk Museion
Medicinsk Museion byder velkommen til en ny sæson af Aftenkonsultationer. I foråret 2023 vil vi med tre arrangementer sætte fokus på kvinder og sundhed med tre forskellige temaer. Med både historisk og nutidig vinkel, skal vi høre om kvinder som patienter, om fertilitet og om ligestilling inden for forskning og sundhedsvidenskab.
Aftenkonsultationerne på Medicinsk Museion er en foredragsrække, hvor fagfolk og forskere tager pulsen på sundhedsvidenskabens fortid, nutid og fremtid. Aftenkonsultationerne anbefales til uhelbredeligt nysgerrige, der søger smitstof til eftertanke.
Aftenkonsultationerne foregår i auditoriet fra 1787, der oprindeligt blev bygget som det Kongelige Kirurgiske Akademi. Efter konsultationen anbefales det at tage en drink og en spadseretur rundt i museets udstillinger.
Husk at en hypokonderbillet til alle tre arrangementer kan købes med en helende rabat.
Aftenkonsultation: Kvinder som patienter
Med kulturhistoriker og studielektor ved SAXO-instituttet, Jennie Sejr Junghans og professor i sundhedssociologi ved Folkesundhedsvidenskab – SDU, Pernille Tanggaard
25. april kl. 19.00
Læs mere
Aftenkonsultation: Foregangskvinder og forskende kvinder
Med Maria Kristiansen, professor og viceinstitutleder på Institut for Folkesundhedsvidenskab og
Louise Ludvigsen, ph.d. på Saxo-instituttet
11. maj kl. 19.00
Læs mere