Om udstillingen

Den menneskelige krop er gennem de seneste århundreder blevet indsamlet med henblik på lægevidenskabelig forskning og undervisning. Dele af kroppen er blevet præpareret, konserveret og bevaret.

Udstillingen ’Det indsamlede menneske’ præsenterer et større udvalg af Medicinsk Museions historiske samlinger af den menneskelige krop, indsamlet fra slutningen af 1700-tallet og frem til i dag. De ældste præparater stammer fra studiesamlinger af fostre, skeletter, knogler, organer og vævssnit. De sidst tilkomne er biopsier, celler og DNA, som det findes i biobankernes frysere. Samlingerne har ændret fokus i takt med ny forståelse af sundhed og sygdom og som konsekvens af ny teknologi.

Tankerne bag udstilling

Udstillingen spejler historien om, hvordan lægevidenskaben zoomer sig vej ind i kroppen. Først vises den hele krop, derefter organer, væv, celler og til sidst molekyler. Selv om den moderne biomedicin opererer på et mikroskopisk og molekylært niveau, er det stadig adgangen til materiale fra mennesker, som lægger grund til ny viden.

Du kan læse mere om ideerne bag udstillingen i dette blogindlæg af lektor Karin Tybjerg (på engelsk).

Læs blogindlæg

Valg af genstande

Medicinsk Museions udstilling ”Det indsamlede menneske” indeholder dele af mennesker, der i sin tid blev konserveret, så de kunne bruges til undervisning og forskning.

Læs samlingsleder Ion Meyers blogindlæg om udvælgelsen af genstande til udstillingen.

Læs blogindlæg

Dæmpet lys

Organisk materiale, som de præparater der er udstillet i ”Det indsamlede menneske”, er meget lysfølsomt. For at sikre, at præparaterne ikke bliver ødelagt af at stå fremme i udstillingen, er det nødvendigt at holde lysniveauet nede. Udstillingens udtryk er skabt af lysspecialister, konservatorer og arkitekter i samarbejde, og det er tilstræbt at finde belysningsmetoder og farver, der trods de strenge krav, gør det muligt at se de udstillede genstande. Der har også været fokus på at vælge skrifttyper og –størrelser, der kan læses i det dæmpede lys.

For børn?

Alle er velkomne i Medicinsk Museions udstillinger, også nysgerrige børn. Dog er det vigtigt, at være forberedt på, at udstillingen “Det indsamlede menneske” viser kroppe og kropsdele fra afdøde mennesker. Genstandene kan være voldsomme at se på. Vi anbefaler derfor, at børn kun ser udstillingen ifølge med voksne.

Katalog

Her kan du bladre i udstillingskataloget. Det kan købes på museet eller i vores online museumsbutik.

Køb katalog

Blogposts om udstillingen

Her har vi samlet de blogposts, som vi har skrevet om udstillingen gennem tiden.

Se blogposts

Bag udstillingen

Udstillingen er et resultat af et samarbejde mellem kuratorer, forskere og mange andre. For mere information om udstillingen kontakt venligst lektor Karin Tybjerg karin.tybjerg@sund.ku.dk / 5363 7951.

Se hvem der har bidraget i udstillingskolofonen herunder.