Jeg troede den danske forskningsverden efterhånden var blevet godt og grundigt vaccineret mod at tale om forskning og uddannelse i “verdensklasse”?
Ok, man kan have en dårlig dag indimellem. Være lidt uopmærksom, så ordet “verdensklasse” alligevel sniger sig ind i forskningsansøgningen eller strategitalen. Bagefter får man så lidt dårlig smag i munden. Før alle ved jo, at at det er hype. Og så skammer man sig lidt, og så går livet videre.
Men idag faldt jeg over et tilfælde af ren og skær manglende vaccination. Region Hovedstadens lille pjece DIR Danmarks Internationale Region, som er blevet uddelt vidt og bredt i forbindelse med dir-dagene den 23.-25. maj, indholder noget af den værste “verdensklasse”-retorik jeg har set til dags dato.
Allerede på de første to sider kan vi læse om at “Region Hovedstaden er … en internationalt førende metropol” (fangede I den, London-boere?), hvor der “drives forskning og hospitaler i verdensklassse”. Formålet med dir-dagenes sundhedstema, er at give et konkret indblik i, hvordan der “hver dag arbejdes med forskning og uddannelse på internationalt niveau i hovedstadsregionen”.
På næste side bliver vi så præsenteret for “hospitalsvæsen og folkesundhed i international verdensklasse”. Og på næste side igen får vi at vide at Rigshospitalet er i “international særklasse” — medens Bispebjerg må nøjes med at være i “verdensklasse, når det kommer til idrætsforskning”.
Til gengæld er hele hovedstadsregionen i “verdensklasse, når det gælder talenter og videnskab”, og for sikkerheds skyld bliver læseren fem linjer længere ned mindet om “den verdensklasseforskning, som foregår hver dag på regionens universiteter”.
Og dette bare på de første seks sider i en 16-siders piece i 2/3 A4-format med mange billeder og store overskrifter. På hjemmesiden drukner “verdensklassen” lidt i billederne, så det er mindre slemt der. Men i pjecen er det slemt, rigtigt slemt.
Jeg tror ikke det er tale om en dårlig dag og lidt uopmærksomhed. Jeg tror det handler om at ordet “verdensklasse” efterhånden er blevet så systematisk misbrugt, at pjecens forfattere er blevet tonedøve.
(tak til http://www.verdensklasse.no/om/ for brug af billedet)
Verdensklasse, verdensklasse, verdensklasse …
Jeg troede den danske forskningsverden efterhånden var blevet godt og grundigt vaccineret mod at tale om forskning og uddannelse i “verdensklasse”? Ok, man kan have en dårlig dag indimellem. Være lidt uopmærksom, så ordet “verdensklasse” alligevel sniger sig ind i forskningsansøgningen eller strategitalen. Bagefter får man så lidt dårlig smag i munden. Før alle ved […]