Forleden faldt jeg over denne artikel i politiken, hvor det bekendtgøres at der i Danmark måske snart skal vaccineres imod Influenza A (H1N1), bedre kendt som “svineinfluenza”. I samme ombæring får vi også at vide at der i Danmark er 34 smittede, ud af omtrent 52.000 på verdensplan, ligesom vi også får det globale dødstal; 231.
Lad os lige tage den igen. 231 dødsfald ud af 52.000 smittede -og dette skal forestille at være den moderne verdens svøbe? Så var der alligevel mere ved det i gamle dage, da den sorte død og koleraen rasede. Ikke desto mindre har det ikke skortet på mere eller mindre hysteriske forudsigelser, både af sundhedsmæssig og økonomisk karakter. Her tænker jeg især på de sammenligninger der drages til f.eks. pesten og på den generelle sensationalistiske stil, der ofte lægges for dagen i indslag om svineinfluenzaen. Ikke at jeg har det mindste imod at man tager nye viruser og sygdomme alvorligt -snarere tværtimod- men det kunne virke til at svineinfluenzaen har vist sig at være den storm i et glas vand visse kyniske røster allerede fra starten benævnte den som.
Det er ikke desto mindre interessant at bide mærke i, at svineinfluenzaen faktisk er blevet udråbt til pandemi af WHO, så det er altså ikke sådan at der slet ikke er noget om snakken. Spørgsmålet er bare hvad det egentlig betyder? En pandemi er, i store træk, en global epidemi; altså en smitsom sygdom der spreder sig verden over. Dette siger altså ikke i sig selv noget om sygdommens farlighed, blot om dens udstrækning og smitsomhed.
På Museion har vi i vores faste udstilling et rum der handler om smitsomme sygdomme (og dermed også pandemier og epidemier) gennem tiderne. Her får man indtryk af hvor alvorligt f.eks. koleraepidemien i 1853 har indvirket på datidens samfund. Personligt vågner der dog også (trods alt) en lille udviklingsoptimist i mig, når jeg ser f.eks. de drikkevandsrør der var en medvirkende årsag til at koleraen kunne hærge så frit som den gjorde.
Så er man trods alt nået en del længere i dag, både med hensyn til bakteriologi, forebyggelse af smitte, vaccination, behandling og lindring. Så selv hvis svineinfluenzaen skulle få frit løb, tror jeg næppe det får konsekvenser i stil med den sidste store influenza pandemi der ramte (blandt andet) Europa, “den spanske syge”.
Svineinfluenza, epidemier og pandemier
Forleden faldt jeg over denne artikel i politiken, hvor det bekendtgøres at der i Danmark måske snart skal vaccineres imod Influenza A (H1N1), bedre kendt som “svineinfluenza”. I samme ombæring får vi også at vide at der i Danmark er 34 smittede, ud af omtrent 52.000 på verdensplan, ligesom vi også får det globale dødstal; 231. Lad os lige […]