Medicinsk Museion åbner dørene til en ny sæson Aftenkonsultationer. Over tre aftener i løbet af foråret ser fagfolk og forskere nærmere på lægevidenskabens fortid, nutid og fremtid.
Forårets sæson tager aktuelle sundhedsemner op og sætter dem i historiske perspektiv. Sæsonens første konsultation sætter fokus på diagnosekulturen. Vi lever i en tid, hvor mange nye diagnoser opstår, og stadig flere mennesker lever med en. Men hvad betyder denne udvikling – er vi blevet mere syge eller mere sygeliggjorte?
Sæsonens anden konsultation ser nærmere på de sundhedsbølger, der konstant skyller ind over os. For det er ikke nyt at jagten på et sundt legeme får mennesket til at gøre alverdens krumspring.
Til den sidste konsultation skal det handle om vacciner og særligt den skepsis, der siden vaccinens opfindelse har været dens følgesvend.
Aftenkonsultationerne foregår i auditoriet fra 1787, som oprindeligt blev brugt til anatomiske studier og undervisning af kirurger. Efter foredragene udstedes en recept på et glas og et besøg i udstillingerne, begge dele er inkluderet i billetprisen.
Aftenkonsultation er et tilbud til kronisk nysgerrige. Akut trængende kan købe en hypokonderbillet, som giver adgang til alle tre foredrag.
Billetter købes via billetto.dk.
Diagnoser – fra død til fødsel
28. marts 2019 kl. 19-21. Pris: 100 DKK/stud. 75 DKK
Tidligere blev mange diagnoser først endeligt bekræftet, når patienten var afgået ved døden. I dag arbejder man på metoder til at diagnosticere, allerede før man er født. Til denne Aftenkonsultation dykker vi ned i lægens kategorisering af sygdomme – diagnosen. Lektor Karin Tybjerg fortæller om diagnosens udvikling og lægernes forsøg på at indfange og genkende sygdomme, før det er for sent. Professor og praktiserende læge John Brodersen præsenterer sin forskning om over-diagnosticering, og hvad det betyder for et raskt menneske at få og leve med en unødvendig diagnose.
Besat af sundhed
25. april 2019 kl. 19-21. Pris: 100 DKK/stud. 75 DKK
Jagten på et sundt legeme har til alle tider fået mennesket til at gøre alverdens krumspring. Elektrisk stimulering, udrensninger og krævende diæter er blot nogle af de historiske eksempler. Disse sundhedstrends er ikke altid sunde, nogle er måske ligefrem livsfarlige. Museumsinspektør Malthe Kouassi Bjerregaard dykker ned i historien og undersøger, hvordan sundhedsbølger er opstået og har præget vores adfærd. Lektor i filosofi Morten Ebbe Juul Nielsen vil se kritisk på samtidens besættelse af sundhed, når han stiller spørgsmålene: Hvorfor er danskerne så optagede af sundhed?
Vacciner – videnskab og modstand
23. maj 2019 kl. 19-21. Pris: 100 DKK/stud. 75 DKK
HPV, MFR og PVC13 – vacciner redder liv. Ifølge sundhedsmyndighederne er vacciner den medicinske opfindelse, der har haft den største sundhedsfremmende effekt gennem de sidste 150 år. I dag forhindrer vacciner 2-3 millioner dødsfald om året. Men vacciner er omdiskuterede, og skeptikere mener, at vacciner kan være farligere end den sygdom, som den skal beskytte imod. Til denne Aftenkonsultation ser vi nærmere på vacciner og den skepsis, der altid har været vaccines følgesvend. Forskningsleder Dennis Christensen fortæller om vacciners virkning og udvikling fra den første koppevaccine i 1800-tallet til i dag. Professor Klemens Kappel vil præsentere politiske og filosofiske problemstillinger omkring vaccineskepsis, og diskutere hvorfor vi har svært ved at overgive os til videnskaben.