Ny sæson Aftenkonsultationer

Efterårets sæson byder på et møde med vilde videnskabsfolk, der i deres søgen efter at forstå kroppens hemmeligheder har udført radikale eksperimenter på egen krop, en af medicinhistoriens mærkeligste genstande – kolera på flaske, og videnskabens fascination af blinde menneskers ”sjette sans”.

Nu kan du igen komme til Aftenkonsultation på Medicinsk Museion. Over tre aftener i løbet af efteråret ser fagfolk og forskere nærmere på lægevidenskabens fortid, nutid og fremtid.
Efterårets sæson byder på et møde med vilde videnskabsfolk, der i deres søgen efter at forstå kroppens hemmeligheder har udført radikale eksperimenter på egen krop, en af medicinhistoriens mærkeligste genstande – kolera på flaske, og videnskabens fascination af blinde menneskers ”sjette sans”.
Konsultationerne foregår i auditoriet fra 1787, som oprindeligt blev brugt til anatomiske studier og undervisning af kirurger. Efter foredragene udstedes en recept på et glas og et besøg i udstillingerne, begge dele er inkluderet i billetprisen.
Aftenkonsultation er et tilbud til kronisk nysgerrige. Akut trængende kan købe en hypokonderbillet, som giver adgang til alle tre foredrag.
Billetter købes via billetto.dk.
Min krop er mit laboratorium
4. oktober 2018 kl. 19-21. Pris: 100 DKK/stud. 75 DKK
Historien er fyldt med eksempler på videnskabsfolk, som har lagt krop til deres egne radikale eksperimenter i forsøget på at forstå kroppens hemmeligheder. Nogle har overskåret deres egne nerver, andre har drukket bouillon af kolera-bakterier eller fyldt deres tarme med hydrogen. Også i fiktionens verden har der været interesse for at undersøge selv-eksperimentering. Hvem kender ikke historien om den respektable læge Dr. Jekyll, der ved at drikke en hjemmelavet mikstur forvandler sig til den afstumpede og modbydelige Mr. Hyde?
Til sæsonens første Aftenkonsultation vil kurator Jacob Lillemose og historiker Malthe Bjerregaard diskutere udvalgte historiske og nutidige eksempler på, hvordan forskere og kunstnere enten selv har ageret forsøgskaniner eller har skabt fiktion om mennesker, som har været testpersoner for deres egne vilde eksperimenter.
Billetter
Kolera på flaske
25. oktober kl. 19-21. Pris 100 DKK/stud. 75 DKK
Man siger, at svære valg er som pest eller kolera. Men hvad er kolera egentlig? Denne Aftenkonsultation ser nærmere på kolera og en af medicinhistoriens mærkeligste genstande – afføring fra en kolerapatient på flaske.
Kolera er en diarresygdom, der lagde de fremadstormende europæiske storbyer ned i 1800-tallet og som stadig fra tid til anden bryder ud rundt omkring i verden.
Lektor Peter Kjær Mackie Jensen ved alt, hvad der er værd at vide om kolera. Han vil give et indblik i den smitsomme sygdom, dens smitteveje og fortælle om nogle af de seneste udbrud.
I anden halvdel skal det handle om en 15 cm høj glasflaske, der angiveligt indeholder tarmvand fra en patient under koleraudbruddet i København i 1853. I dag er flasken udstillet på Medicinsk Museion og lidt af et mysterium: Er prøven ægte? Og hvorfor indsamle kolerainficeret tarmvand? Postdoc Nathalia Sofia Brichet vil fortælle om den famøse flaske og dens måske eksisterende indhold.
Billetter
Blinde vinkler
27. november kl. 19-21. Pris 100 DKK7stud.75 DKK
For seende er det svært at begribe, hvordan en blind oplever verden. Blinde menneskers opfattelse af rum har interesseret videnskabsfolk i mere end et kvart årstusinde. I 1700-tallet forsøgte filosoffen Denis Diderot at forklare blindes sansning af hindringer og genstande i et rum som resultat af en sjette sans, der sad i panden. Der skulle gå næsten 150 år før Diderots udlægning blev udfordret videnskabeligt.
Til sæsonens sidste Aftenkonsultation vil historiker Jesper Vaczy Kragh tale om blinde mennesker i et socialhistorisk perspektiv. Hvordan har samfundet opfattet blinde gennem tiden, og hvilke tiltag der har været iværksat at bistå en af samfundets marginaliserede grupper. Herefter vil historiker Jacob Kjærgård gå tæt på Medicinsk Museions blindehistoriske samling. Med udgangspunkt i udvalgte genstande fortæller han om videnskabens interesse for blindes sjette sans og deres evner til at bedømme afstand og fornemme rum.
Efter foredraget kan man gå på opdagelse i arkitekten Michala Kjestrups modeller, der gør kunstværker tilgængelige for blinde.
Billetter