Sidder man alligevel i Nyhavn og nyder en kold drink i den tropiske sommervarme, er der god grund til at bevæge sig videre rundt i kvarteret og f.eks. gå en dejlig tur ned i Frederiksstaden, der ikke kun huser Amalienborg og Marmorkirken, men mange andre prægtige bygninger, heriblandt naturligvis Medicinsk Museion.
Det er en historisk og kontrastfyldt rejse og sjovt at tænke på, at Nyhavn, hvis udgravning blev iværksat af Christian d. 5 i 1671, engang primært var det muntre tilholdssted for sømænd fra alle 7 verdens have og et sted, hvor de kunne få afløb for deres drifter, synge drukviser og slå til Søren på diverse bæverdinger. I dag er disse steder mere eller mindre blevet udskiftet til fordel for eksklusive spisesteder.
Bevæger man sig så ned af Bredgade, som i høj grad har været og er kvarteret for det bedre borgerskab, og væk fra” sømandskvarteret”, er noget af det første man bemærker nok de fantastisk smukke guldkupler, der besmykker den russisk-ortodokse kirke Skt. Aleksander Nevskij.
Dens opførelse blev foranlediget af, at prinsesse Dagmar, som var datter af den danske kong Christian d. 9., giftede sig med den russiske Tronfølger Storfyrst Aleksander (Den kommende Kejser Aleksander d. 3.), og derved senere blev kejserinde af Rusland, kendt under navnet Maria Fjodorovna. Ægteskabet med den kommende kejser indebar, at Dagmar konverterede til den ortodokse Kirke og derfor ønskede sig at have en kirke i København, hun kunne frekventere under sine utallige besøg i Danmark. Da Aleksander d. 3. havde besteget tronen, anskaffede Den Russiske regering derfor et lille stykke jord i Bredgade og gav 300.000 Guldrubler til opførslen af kirken. Kejseren gav yderligere 70.000 guldrubler af sine private midler.
Befinder man sig nu alligevel i Bredgade vil det også være naturligt at slå et smut om Amalienborg slotsplads og evt. se det nyistandsatte Frederik d. 8.s Palæ, der i disse dage, frem til d. 8. august, er åbent for publikum, inden det i fremtiden skal danne rammen om kronprinsparrets private hjem og diverse administrative og repræsentative opgaver.
Sidst og ikke mindst vil det selvfølgelig være ganske oplagt at slutte denne hyggelige lille udflugt med at komme ind forbi os her på Medicinsk Museion Bredgade 62, hvor vi på sin vis samler trådene fra de forskelligartede miljøer i området.
Foto af ældre dato af Medicinsk Museoins facade mod Bredgade, det tidligere Kongelige Kirurgiske Akademi.
På særudstillingen 6 Ting og Sager er der nemlig ikke kun mulighed for at beskue en sømandstatovering af ældre dato i glasbeholder, men også det royale islæt fra kvarteret er repræsenteret i form af Kejserinde Dagmars flotte rejseapotek fra ca. 1900-tallet. Det har fulgt hende på alverdens ture rundt om i det russiske rige og i Europa, og kan for øjeblikket opleves her på museet til den ringe sum af 20 kr. Derudover er der 4 andre interessante genstande på særudstillingen, som er værd at se ved samme lejlighed.
Kejserinden og sømanden
Sidder man alligevel i Nyhavn og nyder en kold drink i den tropiske sommervarme, er der god grund til at bevæge sig videre rundt i kvarteret og f.eks. gå en dejlig tur ned i Frederiksstaden, der ikke kun huser Amalienborg og Marmorkirken, men mange andre prægtige bygninger, heriblandt naturligvis Medicinsk Museion. Det er en historisk […]