Samling

Apotekerens droger

Før medicinalindustriens kemisk fabrikerede piller - færdige produkter i fine pakker med indlægsseddel over virkninger og bivirkninger - før lægemidler blev fremstillet i laboratorier, fandtes der droger.

Af Maiken Ploug Riisom, konservator

Før medicinalindustriens kemisk fabrikerede piller – færdige produkter i fine pakker med indlægsseddel over virkninger og bivirkninger – før lægemidler blev fremstillet i laboratorier, fandtes der droger.

En droge betegner en bred vifte af let forarbejdede organiske eller uorganiske materialer. Drogerne stod på hylderne hos apotekeren, der lavede medikamenter ved at sammensætte og behandle udvalgte droger. Ved hjælp af forskellige processer, så som at koge drogerne i dekoktbøsse, at knuse dem i en morter og lave håndrullede piller, eller afveje små breve med pulver, lavede apotekeren medikamenter, som kunderne kunne få til at behandle diverse lidelser. Droger har været kendt siden middelalderen og har været den almindelige behandlingsform af sygdomme. Først i midten af 1800-tallet kommer den første industrielle fremstilling af apotekslægemidler i Danmark ved Apoteker Alfred Nicolai Benzon (1823-1884). Herefter forsvinder drogerne gradvist ud af apoteket og erstattes af de lægemidler, vi kender i dag.

Men hvad er en droge egentlig mere præcist?

Medicinsk Museion har flere drogesamlinger, og i løbet af det sidste års tid har museets konservatorer gennemgået og registreret flere af dem. Drogerne består af et mystisk og magisk sortiment af alle mulige råvarer, både lokale urter og eksotiske krydderier til fremstilling af medicin. Den mest almindeligt forekommende droge er tørrede plantedele som f.eks. blomster, urter, rødder og bark med mere. Men man finder også tørrede insekter, mineraler, fedt fra dyr og harpiks fra træer. Det bliver opbevaret i små og store glas, krukker og flasker med etiketter, der benævner indholdet med dets latinske navn.

Drogesamlingerne er rene overflødighedshorn af kuriositeter blandet med velkendte planter og konservatorerne har registeret flere hundrede droger. Nogle er gengangere så som brækrod eller Rad. ipecacuanha (rod af Carapichea ipecacuanha), som der står på glasset her under til venstre. Andre er unikke i samlingen, som dette glas (til højre her under) med tofarvede biller af arten Mylabris phalerata også kaldet kinesiske fluer.

I registreringsprocessen bliver glassene gennemgået, og vi sikrer os, at etiketter sidder fast og låg er lukkede. Desuden bliver glassene rensede let, og som man kan se på billederne, er handskerne meget snavsede efter at have håndteret en kasse med droger.

Ud over de mere eksotiske elementer i drogesamlingerne findes også mere almindelige og genkendelige urter og frø som f.eks. nelliker, laurbærblade, hørfrø, sort og gul sennep og kamilleblomster.