Har man fulgt med her på bloggen de sidste par måneder, vil man vide, at vi just har åbnet en sjov og interessant lille udstilling, som vi har døbt: 6 ting og sager. Medicinsk Museion har ikke haft meget at skulle have sagt i udvælgelsen af de fremviste genstande, da den, som tidligere nævnt, er foretaget af en journalist fra magasinet Ud & SE, der netop bringer en artikel om museet og udstillingen i martsnummeret, 2010.
Da vi helt bevidst har valgt at lade genstandene tale for sig selv på udstillingen, og derved har undladt en hel del information om objekterne, vil vi, hen ad vejen, i den kommende tid, komme med lidt mere uddybende detaljer om de enkelte genstande her på bloggen. De 6 ting og sager har ikke ligefrem en oplagt sammenhæng med hinanden, men rummer hver især, i sig selv, en unik og spændende historie.
Jeg vil lægge ud med barneskelettet:
Det lille barneskelet i glasbeholderen er et uforglemmeligt syn og et lærerigt eksempel på, hvor galt det kan gå, når man er fejlernæret og ikke har fået tilstrækkeligt med d-vitamin. Manglen på d-vitamin forårsager at kalk og fosfor ikke bliver optaget tilstrækkeligt i tarmene, og er den hyppigste årsag til rachitis, der bl.a. kan indebære, at knoglerne bliver bløde og ikke hærdes, som de skal.
Symptomerne varierer afhængigt af alderen og varigheden af rachitis, men de første tegn på sygdommen viser sig navnlig i de hurtigt voksende knoglevæv. I de tidlige leveår rammes især kranieknoglerne, der kan være bløde, og på det fremviste skelet er kraniet tydeligvis deformt og for stort i forhold til resten af kroppen. De øvrige knogler kan ligeledes blive bløde og bøje i helt forkerte retninger, hvilket også er tilfældet her. Både krumning af rygsøjle og bøjning af ben og arme er særdeles udtalt på barneskelettet, og til sygdommen hører desuden andre lidelser som træthed, irritabilitet, kramper og åndedrætsbesvær.
Barnets alder er ukendt, men det har nok været omkring 2-3 år gammelt, da det fik fred. At dømme ud fra dets meget skrøbelige konstitution kan det ikke have haft et nemt liv. Det vides ikke med sikkerhed, hvornår vådpræparatet med skelettet er fremstillet, men det er formentlig fra før 1900.
Barneskelettet er et skræmmende eksempel på, hvad d- vitaminmangel og deraf manglende kalkoptagelse i kroppen kan udarte sig til, og det er faktisk mere aktuelt at vise frem i dag, end man skulle tro.
Godt nok opdagede man d-vitaminets helbredende virkning på rachitis (engelsk syge) i 1918, men det er langt fra ensbetydende med, at sygdommen er udryddet. I Danmark har der i længere tid været fokus på en stigende hyppighed af rachitis hos unge fra muslimske indvandrerfamilier, ikke mindst hos unge piger og kvinder som er meget tildækkede, men nu rammer symptomerne også danskerne selv.
Problemet er, at den primære og vigtigste kilde til d-vitaminet først og fremmest er direkte sollys, udover fødevarer som æg og fede fisk som laks og makrel.
Nødvendigheden af direkte soleksponering er netop et stort dilemma i en tid, hvor Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen i flere år har advaret mod solens stråler og belært os om sammenhængen mellem overdreven soldyrkelse og hudkræft. Dette har ført til at både børn og voksne i Danmark nu undgår solen og anvender solcremer i en sådan grad, at sundhedstilstanden i befolkningen, ironisk nok, trues som følge af for lidt d-vitamin i kroppen. Det er sørme ikke let at være menneske…
D-vitaminets vitale funktion er derudover, endnu engang, slået fast med syvtommersøm i nye og banebrydende undersøgelser, der sågar indebærer en omskrivning af lærebøgerne i immunologi.
Det er nemlig blevet påvist, at d-vitaminet også spiller en helt central rolle for et velfungerende immunforsvar, idet vitaminet er altafgørende for aktiveringen og deaktiveringen af de såkaldte T-celler – special-tropperne – som er helt uundværlige, når svære infektioner skal nedkæmpes. Uden nok d-vitamin i blodet, kan T-cellerne altså ikke gå i aktion og udføre deres job, hvilket altså kan få andre og flere fatale konsekvenser end “kun” bløde og bøjede knogler. Læs mere her: D-vitamin er helt afgørende for immunforsvaret
Barneskelet med rachitis
Har man fulgt med her på bloggen de sidste par måneder, vil man vide, at vi just har åbnet en sjov og interessant lille udstilling, som vi har døbt: 6 ting og sager. Medicinsk Museion har ikke haft meget at skulle have sagt i udvælgelsen af de fremviste genstande, da den, som tidligere nævnt, er foretaget af en journalist fra magasinet Ud & […]