Når epidemier rammer, overvældes vi. Vi mister kontrollen. Sygdom spreder sig og eskalerer, og samfundsstrukturer bryder sammen. Epidemier – fra pest til kolera og fra kopper til covid-19 – er komplekse størrelser, som på én gang angriber individer og hele samfund. Udstillingens fotografier forsøger, ligesom lægevidenskaben, at indfange epidemier. De viser genstande fra museets samling og fastholder øjeblikke af historiske epidemier. Fotografiets ramme indfanger disse genstande, ligesom videnskaben har indfanget og indfattet bakterier på objektivglas.
Nicolai Howalts udstillede fotografier viser alt fra mikroskopglas med væv og prøver af bakterier, som inficerer mennesker og dyr til kolera på flaske og koppevaccinationen, som var den første systematiske vaccine, der, som én af de eneste epidemiske sygdomme i historien, blev erklæret udryddet i 1980.
”Som den nuværende epidemi har vist, griber vi tilbage i historien for at forstå, hvad der har ramt os. Den bevægelse ville vi gerne gøre helt konkret med dette projekt. Og Nicolai Howalts billeder formår netop både at fange historien i de gamle genstande og at gøre dem helt taktilt nærværende for os.” Karin Tybjerg, lektor Medicinsk Museion
Udstillingen er skabt i et samarbejde mellem Karin Tybjerg, lektor, Helene Fordsmand
Ph.d.-stipendiat, Ion Meyer, samlingschef – alle fra Medicinsk Museion, samt Kristine Frøsig Moseholm, researchassistent på KU og Plethora Magazine, som udgiver udstillingens fotos samt et essay d. 1. december 2020.
Udstillingen er støttet af Povl M. Assens Fond og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.
Fotokreditering: Nicolai Howalt / Courtesy Martin Asbæk Gallery
Kontakt: Karin Tybjerg / E: karin.tybjerg@sund.ku.dk / T: +45 53637951