Samling

Aminosyrer, peptider og deres derivater fra Carlsberg Gamle Laboratorium, Valby.

[flickr id=”8284379336″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”medium_640″ group=”” align=”right”]I de sidste tre måneder af 2012 har jeg på Twitter og Storify præsenteret mit løbende arbejde med konservering, fotodokumentering og registrering af Carlsberg Gamle Laboratoriums omfattende samling af aminosyrer, peptider og deres derivater, som blev reddet fra destruktion og doneret til Medicinsk Museion i 2010. Det var et […]

[flickr id=”8284379336″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”medium_640″ group=”” align=”right”]I de sidste tre måneder af 2012 har jeg på Twitter og Storify præsenteret mit løbende arbejde med konservering, fotodokumentering og registrering af Carlsberg Gamle Laboratoriums omfattende samling af aminosyrer, peptider og deres derivater, som blev reddet fra destruktion og doneret til Medicinsk Museion i 2010.

Det var et arbejde, som jeg påbegyndte i 2010 og fortsatte ind i 2011, men det blev afbrudt af opsætning og konservering af genstande til diverse udstillinger på Medicinsk Museion, herunder bl.a. Balance og stofskifte i 2011, samt Fedme – Hvad er problemet ? i 2012. I oktober genoptog jeg arbejdet med henblik på at afslutte samlingen inden årets udgang.

Samlingen af aminosyrer, peptider og deres derivater er en internationalt unik og smuk samling fordelt på 481 flasker i forskellige former og størrelser. Den er unik, fordi den afspejler en af de få velbevarede dele af Carlsberg Gamle Laboratoriums materielle videnskabshistorie fra mellem- og efterkrigstiden. Samlingen repræsenterer den moderne proteinkemi, en biologisk og biokemisk kulturarv, som skal bevares for eftertiden.

[flickr id=”8284336782″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”left”]Derfor er det vigtigt, at samlingen bliver stabiliseret og dokumenteret ned til mindste detalje, så den for eftertiden kan genskabes ud fra dens oprindelige proveniens på Carlsberg Gamle LaboratoriumIkke i det oprindelige laboratorieskab, som er en fasttømret del af Carlsberg Laboratoriums interieur, men i et andet skab på museet så vi kan genetablere den oprindelige systematiske placering, da kemikalierne var i brug på laboratoriet i sin tid.

Da Medicinsk Museion overtog samlingen var de talrige flasker, reagensglas, flakoner og beholdere af glas med enten glas, kork eller gummiprop smudsige og støvede med enkelte løse eller tabte papiretiketter. Alligevel var de i en pæn bevaringstilstand, hvilket suppleret med den efterfølgende rensning og stabilisering har gjort samlingen meget formidlingsegnet.

[flickr id=”8284350500″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”right”]En efter en har jeg renset disse kemikaliebeholdere med enten vatpind eller klud fugtet med demineraliseret vand. Under renseprocessen handlede det hele tiden for mig som konservator om, at finde en balance mellem at bevare rester fra deres oprindelige brug og fremhæve en steril renhed, som er et laboratorium værdigt.

Løse eller tabte etiketter er blevet sat på deres oprindelige placering med en syntetisk vandbaseret lim, methylcellulose, som tørrer ved hjælp af silikonepapir som støtte. Limen er fordelagtig, idet den har reversible egenskaber uden at forårsage yderligere skade, hvis etiketten ønskes fjernet igen.

Efterfølgende har jeg forsynet de enkelte kemikalier med numre fra Medicinsk Museions museumsnummersystem, fotodokumenteret til museets database, samt indskrevet dem i Kulturstyrelsens database Regin sammen med fotodokumentation og angivelse af dens oprindelige placering i skabet på Carlsberg Laboratorium i Valby.

[flickr id=”8284337988″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”][flickr id=”8284337598″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”][flickr id=”8283276807″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”][flickr id=”8283277751″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”][flickr id=”8284337696″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”][flickr id=”8284337118″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”]

Nu er dette omfattende arbejde afsluttet, og samlingen fremstår med et fantastisk smukt strålende visuelt udseende, der kaster glans over samlingens storhedstid i mellem- og efterkrigstiden på Carlsberg Gamle Laboratorium.

[flickr id=”8284337366″ thumbnail=”small_320″ overlay=”true” size=”large” group=”” align=”center”]

Som museumschef Thomas Söderqvist har sagt i en anden sammenhæng ønsker Medicinsk Museion med denne samling at fremhæve og vise, at videnskabens historie ikke kun handler om mennesker, ideer og publicerede artikler, men også om de materielle genstande, således at disse bliver vist og sat ind i deres historiske og kulturelle sammenhæng.