Danmarks første kvindelige akademiker hædres med statue

Københavns Universitet og Medicinsk Museion rejser statue af Nielsine Nielsen med generøs støtte fra Statens Kunstfond – en markering af 150-året for kvinders adgang til universitetet.

Danmarks første kvindelige akademiker hædres med statue

Københavns Universitet og Medicinsk Museion rejser statue af Nielsine Nielsen med generøs støtte fra Statens Kunstfond – en markering af 150-året for kvinders adgang til universitetet.

Ny statue skal sætte fokus på ligestilling på universitetet
Københavns Universitet og Medicinsk Museion har modtaget en bevilling på 750.000 kr. fra Statens Kunstfond til opførelse af en statue af Nielsine Nielsen – Danmarks første kvindelige akademiker og læge.

Statuen skal både hædre Nielsine Nielsen som pioner for kvinders adgang til akademiske studier og skabe en varig kunstnerisk og historisk installation, der inspirerer studerende, forskere og offentligheden.

I 2025 markerer Københavns Universitet 150-året for kvinders adgang til universitetet med udstillinger, foredrag, debatter og events i løbet af hele året og på tværs af hele universitetet. Statuen af Nielsine Nielsen indgår som et led i markeringen af 150-året for kvinders adgang til universitetet og vil få en central placering på Medicinsk Museion, hvor Nielsine Nielsen studerede medicin på det daværende medicinske fakultet.

Læs mere om markering af 150-året for kvinders adgang til Københavns Universitet her: kvinder150.ku.dk

Nielsine Nielsen – Danmarks første kvindelige læge og akademiker
Nielsine Nielsen (1850-1916) voksede op i Svendborg og ønskede at blive læge – en vej, der var forbeholdt mænd i Danmark. Trods modstand fra læger og professorer kæmpede hun sig gennem uddannelsessystemet. Hendes ansøgning om optagelse på medicinstudiet ved Københavns Universitet blev imødekommet i 1875 og gjorde, at hun kunne gå op til studentereksamen og derfra videre til medicinstudiet. Hendes bedrift banede vejen for kvinder i akademia, og i 1885 blev hun Danmarks første kvindelige læge. Læs om Nielsine Nielsens historie her: Nielsine Nielsen – Københavns Universitet

”Nielsine Nielsen banede for 150 år siden vejen for kvinders adgang til universitetet, og vi er glade for at kunne give hende den anerkendelse, hun fortjener, med en statue. Vi arbejder stadig for lighed – også på universitetet – og det gør for kvinder en forskel at kunne spejle sig i en rollemodel som Nielsine Nielsen.”

– Bente Merete Stallknecht,
Dekan, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet,
Københavns Universitet

Anne-Sofie Stampe, kurator på Medicinsk Museion, har som mangeårig vært for offentlige arrangementer i museets historiske auditorium ofte påpeget, at alle buster i lokalet, hvor datidens læger og kirurger studerede, forestillede mænd. Det gjorde det tydeligt, hvor ensidig den historiske repræsentation var – og understregede behovet for at give plads til de kvinder, der også har formet videnskaben og samfundet.

”Dette handler både om at hædre Nielsine Nielsen og om at åbne op for en bredere samtale om ligestilling. Hendes kamp for adgang til universitetet var startskuddet på en udvikling, der stadig er i gang. Med denne statue ønsker vi at skabe et samlingspunkt for dialog om kvinders rolle på universiteterne, i sundhedssystemet og i samfundet generelt. Vi håber, at statuen ikke kun bliver et historisk monument, men også en katalysator for vigtige samtaler om repræsentation og ligestilling i dag og i fremtiden.” 

– Anne-Sofie Stampe,
Kurator, Medicinsk Museion,
Københavns Universitet

Projektet udvikles i samarbejde med en styregruppe bestående af repræsentanter fra Statens Kunstfond, Københavns Universitet og Medicinsk Museion. Det bliver styregruppens opgave at pege på, hvilken kunstner, der skal udføre statuen. Dele af projektet forventes afsløret i løbet af 2025 som en del af Københavns Universitets markering af jubilæumsåret. Statuen forventes at stå færdig senest i 2026.

Videnskabsfestival: Jens Juul Holst. Foto Christian Falck Wolff

Om Medicinsk Museion
Medicinsk Museion er et museum for medicinens kultur og historie. Museet er en del af Institut for Folkesundhedsvidenskab og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR) ved Københavns Universitet.

For yderligere information kontakt:
Anne-Sofie Stampe, Kurator, Medicinsk Museion, Københavns Universitet
annesofie.stampe@sund.ku.dk, 30440828

Martin Gerster Johansen, Program- og Kommunikationschef, Medicinsk Museion, Københavns Universitet,
magj@sund.ku.dk, 93563582