Aftenkonsultationer: Natur som medicin (forår 2025)

Billetter kan købes fra 25. februar kl. 10.00.
Når knopperne på træerne springer ud, og blomster pibler frem, byder Medicinsk Museion forårssolen velkommen med ny sæson Aftenkonsultationer. Denne gang er temaet natur som medicin.

Vi giver en Vitamin N-indsprøjtning med en foredragsrække om naturterapi, medicinplanter og psykedeliske svampe. Kom og hør mere om, hvordan naturens skatkammer kan hele, behandle og styrke vores sundhed.

  • Billetter kan købes fra 25. februar kl. 10.00.
  • En Hypokonder-billet giver adgang til alle tre Aftenkonsultationer med helende rabat. Køb Hypokonder-billet ved at klikke her.
  • Efter foredragene byder vi på et glas bobler (inkluderet i billetten), og museets udstillinger er åbne til kl. 21.00.

Aftenkonsultation: Fra plante til patient
20. marts kl. 19-21
KØB BILLET

Aftenkonsultation: Natur på recept
22. april kl. 19-21
KØB BILLET

Aftenkonsultation: Magiske svampe helbreder
7. maj kl. 19-21
KØB BILLET

KØB HYPOKONDER-BILLET (giver adgang til alle tre Aftenkonsultationer med helende rabat)

Læs om de tre Aftenkonsultationer herunder.

Aftenkonsultation: Fra plante til patient

20. marts kl. 19-21

Medicinen vokser i naturen. I tusindvis af år har planter nemlig været anvendt til at behandle mennesker. Nogle tror, at brugen af planter og naturlægemidler hører til forrige århundreder. Men en stor del af den medicin, vi bruger i dag, tager udgangspunkt i planter. Denne Aftenkonsultation handler om anvendelsen af planter som medicin op gennem historien og om, hvordan planter og mikroorganismer fortsat udgør en afgørende ressource i udvikling af moderne medicin.

”At bruge planter til medicin, med alt hvad dertil hører af viden, tro, håb, lidelse, liv og død, er nok den mest intime måde, man kan interagere med naturen på.” Ordene er etnobotaniker, Jens Soelbergs, og denne aften vil han øse ud af sin enorme viden om planters medicinske anvendelse gennem tiden. Vi skal høre om nogle af de overvældende mange plantearter, såvel vilde som kultiverede, hjemmehørende som eksotiske, som har været brugt til lægemidler de sidste 400 år.

Naturen er en stor inspirationskilde til udvikling af lægemidler. For eksempel stammer næsten halvdelen af lægemidler til behandling af cancer direkte eller via inspiration fra naturen. Og en del af disse stammer direkte fra planter. Professor Lars Porskjær Christensen er aftenens anden taler. Han er kemiker, og har de sidste 30 år blandt andet forsket i, hvordan plantestoffer kan bruges til udvikling af medicin til forebyggelse og behandling af en lang række sygdomme, herunder især cancer, inflammation og type 2 diabetes. Vi skal blandt andet høre om, hvordan rødkløver kan bruges til at behandle hormonelle gener i overgangsalderen og om, hvorfor plantestoffer har en effekt på cancerceller. Men hvordan finder man frem til de plantestoffer, der har en effekt mod en specifik sygdom og hvordan kan man udnytte denne viden til at udvikle nye lægemidler?

Foredragsholdere:
Jens Soelberg, PhD, etnobotaniker og samlingsmedarbejder på Statens Naturhistoriske Museum
Lars Porskjær Christensen, Cand. scient., lic. scient., professor, Institutleder på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, SDU

Aftenkonsultation: Natur på recept

22. april kl. 19-21

Vinden suser i træerne, bølgerne skvulper og græsset kilder mellem tæerne. Naturen omkring os er ren medicin for os mennesker. Denne Aftenkonsultation handler om naturterapi – om hvordan særligt tilrettelagte grønne områder og haver anvendes til at behandle blandt andet stress-, ptsd- og hjernerystelsespatienter. Hvad er det naturen gør ved os mennesker og vores helbred?

Både danske og internationale videnskabelige undersøgelser er enige: naturen har helende kræfter, og er man eksponeret for naturlige omgivelser, kommer man sig hurtigere efter stress, sygdom og skader. Peter Qvortrup Geisling er læge, journalist, tv-vært og forfatter til bogen Natur på recept. Han har samlet forskning på området, og giver med sjove og tankevækkende historier fra sin tv-konsultation en personlig introduktion til, hvorfor naturen er sund for os mennesker. Ikke mindst i en tid, hvor alting går hurtigere og hurtigere.

Dorthe Varning Poulsen er lektor og ph.d. i natur og sundhed. Hun forsker i sammenhængen mellem naturen og menneskers fysiske, mentale og sociale sundhed. En del af forskningen foregår i terapihaven Nacadia, der ligger i Hørsholm, og er en del af Københavns Universitet. Her får patienter ramt af fx stress, ptsd eller hjernerystelser natur på recept. Dorthe Varning Poulsen faciliterer behandlingen og undersøger naturens sundhedsfremmende potentiale for fysisk, mental og social sundhed. Denne aften vil hun fortælle om, hvilke særlige elementer i naturen, der påvirker vores sundhed og velbefindende, og hvilke opdagelser og erfaringer hun har gjort sig i sit arbejde med naturterapi.

Foredragsholdere:
Peter Qvortrup Geisling, læge, journalist, tv-vært og forfatter til bogen Natur på recept.
Dorthe Varning Poulsen, lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Natur, sundhed og design, Københavns Universitet.

Aftenkonsultation: Magiske svampe helbreder  

7. maj kl. 19-21

Små, lysebrune svampe pibler frem på engen og gemmer på nærmest magiske egenskaber. Naturen gør dig høj. Denne Aftenkonsultation handler om svampenes potentielle terapeutiske egenskaber og om, hvad der sker i hjernen, når den udsættes for psykedelika. Svampenes psykedeliske egenskaber har været kendt i årtusinder. Inden for de senere år er forskning i den syntetiserede udgave af deres aktive psykedeliske stof psilocybin intensiveret.

Hvad sker der, når hjernen er på svampe? Gitte Moos Knudsen er overlæge og professor ved Rigshospitalet og Københavns Universitet. Ved hjælp af hjernescanninger undersøger hun, hvordan psilocybin påvirker forskellige receptorer i hjernen og hjernebølgernes bevægelser. Hun leder den neurobiologiske forskningsgruppe, som var de første herhjemme til at undersøge, hvordan psykedelika virker i hjernen. Samme forskningsgruppe viste som de første i verden, at man kan måle psykedelikas binding til bestemte receptorer i hjernen – og at det hænger tæt sammen med den psykedeliske oplevelse. Gitte Moos Knudsen vil denne aften fortælle om den nyeste forskning på området. Vi skal blandt andet høre om, hvordan psykedelika har forebyggende effekt på anfald af Horton hovedpine, og hvordan hjernens indre netværk til dels opløses under den psykedeliske oplevelse. Og så er spørgsmålet: Hvad skal der til, før stofferne kan blive godkendte lægemidler til behandling af forskellige hjernesygdomme?

Dea Siggaard Steenbæk er lektor i psykologi og grundlægger og leder af Københavns Universitetsklinik for Psykedelisk Forskning (NOESIS). Hun har forsket i psykedelika de sidste ti år, og på klinikken undersøger man psilocybins potentielle terapeutiske egenskaber. Internationale og danske studier viser lovende resultater for behandling af forskellige psykiatriske og neurologiske lidelser som fx depression, angst og alkoholafhængighed. Til denne Aftenkonsultation vil Dea Siggaard Steenbæk give en introduktion til psykedelikabehandling, og hvilke potentialer de magiske svampes indhold byder på. Hvordan foregår behandlingen, hvordan reagerer patienterne og hvad er næste skridt i udforskningen af fremtidens psykedelikabehandling?

Foredragsholdere:
Gitte Moos Knudsen, overlæge og neurolog ved Rigshospitalet og Københavns Universitet, og leder af forskningsprojektet BrainDrugs
Dea Siggaard Steenbæk, lektor i psykologi og grundlægger og leder af Københavns Universitetsklinik for Psykedelisk Forskning (NOESIS)

 

Om Aftenkonsultationer på Medicinsk Museion

Aftenkonsultationerne på Medicinsk Museion er en foredragsrække, hvor fagfolk og forskere undersøger og tager pulsen på sundhedsvidenskabens fortid, nutid og fremtid. Aftenkonsultationer anbefales til uhelbredeligt nysgerrige, der søger smitstof til eftertanke.

Aftenkonsultationerne foregår i auditoriet fra 1787, der oprindeligt blev bygget som det Kongelige Kirurgiske Akademi. Efter konsultationen anbefales det at tage et glas bobler og en spadseretur rundt i museets udstillinger.

Husk at en hypokonderbillet til alle tre arrangementer kan købes med en helende rabat.