Gennem århundreder har mennesker over hele verden brugt planter og urter til medicinske formål. I Medicinsk Museions gårdhave tager etnobotaniker Andreas Kjellerup Hunddahl dig med på en rejse ind i den glemte viden og tradition for medicinplanter. Derefter vil lektor og forsker Adam Bencard gøre os klogere på grænsen mellem alternativ behandling og videnskab. Vi skal høre om fortidens, nutidens og fremtidens medicin i museets vildtvoksende ukrudtshave.
I dag har vi relativt klare grænser mellem, hvad der er der alternativt, og hvad der er videnskab, når det kommer til medicinsk behandling og vores sundhedssystem. Krav om evidens, om forskningsunderbygget behandling, og om verificeret og kontrolleret viden, er nogle af de redskaber, vi bruger til at adskille alternativ behandling fra videnskabeligt funderet behandling. Men det er også et ideal, som har udviklet sig over tid og som løbende har ændret sig, efterhånden som ny viden er kommet til. Historien om denne adskillelse er omskiftelig, og handler også om filosofi, kultur, samfund og meget andet.
Til foredraget og mikro-havevandringen på museet, vil Andreas Kjellerup Hunddahl fortælle om brugen af medicinske planter gennem tiden, og hvordan forskellige kulturer opfatter og anvender naturmedicin i dag. Vi skal også høre om, hvilke stoffer medicinplanter indeholder og om ny medicin baseret på planter. Adam Bencard fortæller om, hvordan man tidligere har navigeret i grænselandet mellem det alternative og det videnskabelige – og hvordan vestlig medicin helt op til slutningen af 1800-tallet grundlæggende var holistisk. Adam Bencard fortæller også om ny biomedicinsk forskning, blandt andet mikrobiomforskning, epigenetik og kronobiologi, som rejser store spørgsmål til nogle af de måder, vi forstår behandling på i dag.
Om foredragsholderne
Andreas Kjellerup Hundahl (f. 1993) er agronom fra Københavns Universitet med speciale i etnobotanik. Etnobotanik er studiet af menneskets brug af og forhold til planter. Andreas Kjellerup Hunddahl laver kulturhistoriske sanketure, og arbejder for en levende dansk etnobotanisk tradition, der kan være med til at styrke forholdet mellem mennesker og natur. Følg med på siden Sultne botanikere.
Adam Bencard er forsker og lektor på Medicinsk Museion. Han arbejder med forskning inden for emner som medicinsk humaniora, museologi og medicinhistorie, og er også involveret i udstillingskuratering.
Praktisk info:
Hvornår: 24. august, kl. 16.30-18
Hvor: I gårdhaven (Adgang gennem porten Bredgade 62 og Fredericiagade 18)
Pris: 125 kr. / 90 kr.
Der er mulighed for at købe kage, kaffe, sandwich, sodavand og is i caféen inden foredraget starter. Læs mere om caféen.