Projekter+

Medicinsk Museion er et universitetsmuseum, der kombinerer museumspraksis med interdisciplinær forskning. I krydsfeltet mellem medicinsk humaniora, historie, filosofi, museologi, antropologi, videnskabsstudier, videnskabskommunikation, kunst og design opstår en række projekter. Her kan du se vores tværdisciplinære forskningsprojekter

Petriskål

Appendix

Nytænkende museum, levende læringsrum og et fagligt mødested. Appendix bidrager til nye perspektiver på tidens vigtigste udfordringer indenfor medicin og sundhed. Vi nedbryder faglige siloer og faciliterer nysgerrige samtaler på tværs. Vi skaber involverende oplevelser, nytænkende læringsforløb og tankevækkende arrangementer for alle. Appendix er et initiativ, hvor vi siden 2022 og frem mod 2028 vil undersøge nye måder, formater og metoder at være et medicinsk museum på.

Læs mere om Appendix her

Metabolic Arts Gathering

I 2023 og 2024 inviterer Medicinsk Museion udvalgte kunstnere til en række samtaler omkring stofskifte, videnskab og fordøjelse. Læs mere om studiegruppen Metabolic Arts Gathering.

Metabolic Arts Gathering

Body Clocks

I en række installationer er kunstneren Isabella Martin inspireret af videnskabelig forskning i døgnrytmer. Udstillet i Mærsk Tårnet i København 2023.

Læs mere

Sensing Holobiont

I performancen “Sensing Holobiont – Flavourful Rituals for Metabolic Companions” inviterede kunsterduoen Baum & Leahy gæsterne til at deltage i en række sanselige oplevelser med smagsløgene i centrum. Performancen fandt sted 13. januar 2023 på Medicinsk Museion.
De sidste 20 års mikrobiomforskning har vist, at vi mennesker er værter for tusindvis af bakterier og svampe, der er med til at opretholde livet for os. I biologien kalder man sådan en vært og dens beboere for en holobiont.

Læs mere om projektet her

Verden er i dig. Øje. Verden er i dig / The World is in You

Verden er i dig

2019-2022

Dette udstillingsprojekt giver videnskabelige, kunstneriske og kulturelle perspektiver på, hvordan den store verden er tilstede i og former vores kroppe og daglige, fysiologiske eksistens. Projektet løb i perioden 2019-2022 og kulminerede med en udstilling på Kunsthal Charlottenborg i efteråret 2021.

Læs mere her

Microbes on the mind

2019-2022

I vores kroppe og tarme lever trillioner af bakterier, som er med til at påvirke vores hjernes udvikling og evner. Projektet Microbes on the Mind undersøger, hvad forskning i mikrobiom betyder for vores forståelse af psykisk sygdom og behandling deraf.
Microbes on the Mind-projektet løb i perioden 2019-2022 og er støttet af Veluxfonden.

Læs mere her

The Living Room

The Living Room var et eksperimenterende projekt, hvor Medicinsk Museion udforskede objekters forskellige livsstadier – fra frossen dvale, der forlænger liv, til accelereret forfald. På forskellige niveauer fra den mikroskopiske verden af svampe, bakterier og mikrobiota til makroskopiske påvirkninger som temperatur, fugtighed og lys. Et mål for projektet var, at gøre de usynlige konserveringspraksisser på museet synlige. The Living Room fandt sted på museet fra 2021 og frem til sommeren 2023.

Læs mere

Metaboliske objekter

Vi lever i en tid med øget fokus på cirkulation, udveksling, forbindelser og tidslighed, der strækker sig fra celler til samfund. Måske en metabolisk tidsalder? Projektet Metaboliske Objekter udforsker metabolisme i bred forstand og ønsker at etablere en fremtidig samling af metaboliske objekter. I vores søgen efter metaboliske objekter fokuserer vi på fire domæner: museet, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR), nutidig madkultur og biokunst.

Body Time

Vi er alle stykker af tid. Døgnrytmer forbinder vores kroppe med verden omkring os – ure i vores celler regulerer vores spise-, sove- og træningsmønstre. Body Time-projektet er interesseret i disse rytmer; midlertidighed og sundhed i laboratoriet, i historien og offentligheden.

Læs mere her

Kulturnat på Charlottenborg. Foto: Vilde Livsdatter

Publikumsforskning

Hvordan oplever besøgende vores udstillinger og gallerier? Hvordan påvirker vores interdisciplinære tilgang til kunst, videnskab og historie de besøgendes måde at tænke sig selv og deres forhold til verden omkring dem? En gruppe forskere på Medicinsk Museion er meget interesserede i at lære mere om vores publikum. Fra Mind the Gut til Verden er i Dig undersøger vi, hvordan vores unikke tilgange påvirker de besøgendes oplevelse. Vi samarbejder med vores kolleger fra Front of House, så indsigterne kan skabe en bedre oplevelse for alle, der besøger Museion.

Z-Time

Z-Time er et interdisciplinært, kollaborativt forskningsprojekt, der fokuserer på den cirkadiske videnskabs praksisser. Vi undersøger kronobiologiens praksisser for at forstå, hvordan videnskabsfolk oplever deres egne døgnrytmer, og hvordan disse rytmer bliver påvirket af kravene fra videnskabelige eksperimenter. Vi er også interesseret i, hvordan kronobiologi kan hjælpe os med at forstå vores egne kroppe som værende i tid. Vi skaber kunstværker, offentlige talks og podcasts, akademiske artikler mm. Projektets kerne er forskeren Kristin Hussey og kunsteren Isabella Martin i samarbejde med Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR).

Se en online-udstilling af projektet her (på engelsk)